İnternetten radyo yayını yapmak, DJ olmak için, bu işe hevesi olan herkes tarafından ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilebilir. TR Radyo‘ya DJ olmak için başvuruda bulunan arkadaşlarımızın pek çoğu, DJ’liğin çocukluk hayali olduğunu ve TR Radyo’da yayın yaparak bu hayallerini gerçekleştirmek istediklerini belirtiyorlar. O arkadaşlarımı çok iyi anlıyor ve elimden geldiğince kendilerine yardımcı olmaya çalışıyorum; çünkü DJ’lik, internetten radyo yayını yapmak gibi bir şeyin var olduğunu öğreninceye kadar benim de çocukluk hayalimdi. Her ne kadar radyoların içerisinde büyümüş olsam da, “Sesin yayına çocuk gibi gidiyor, sana yayın yaptıramayız” diyen yayın yönetmenleriyle bir aradaydım çünkü. Hepsine burdan selam olsun 🙂
DJ olmak için internetten radyo yayını yapmak isteyen arkadaşlarımız TR Radyo’daki DJ Ol butonuna tıklayarak başvuru formumuzu doldurabilirler. Sonrasında da bizden geri dönüş alabilmek adına mail adreslerini, Spam kutusu da dahil olmak üzere kontrol edebilirler. Kendilerine attığımız ilk mailde, daha hızlı iletişim kurmak adına onlardan Skype adreslerini istiyoruz. Skype de hem akıllı telefon; hem de bilgisayarlarımızda çalışan, WhatsApp gibi bir anlık mesajlaşma programı. TR Radyo’da internetten radyo yayını yapmak için değil belki ama anlık iletişimde sorun yaşamamak adına bizim için önemli bir program.
Bunun haricinde, daha önceden bir yerde yayın yapmış olmanız önemli değil; ama DJ olmak için gerekli programlardan en az birini kullanabilmeniz önemli. Hani şu: “Tecrübeli DJ aranıyor, deneyimli sekreter aranıyor…” şeklindeki iş ilanlarını hazırlayanlar gibi acımasız değiliz; tecrübenin bir yerden başlayarak edinildiğini biliyoruz. Ama internetten radyo yayını yapmak için gerekli programları kullanmayı bilmeniz önemli. Çünkü TR Radyo’da DJ’lik yapabilmenizi onaylamak adına sizleri ilk aşamada bir deneme yayınına alıyoruz. Bu deneme yayınını dinleyen kişi sayısı 1; ya da en çok 2 oluyor. Burada amacımız size yayın yaptırmak değil. Sadece sesinizi duymak, internetten radyo yayını yapmak için kullandığınız programa ne kadar hakim olduğunuzu görmek, sizin hakkınızda az çok bilgi sahibi olmak. Dolayısı ile program kullanmayı bilmeden bu yayını alamazsınız.
Aklınıza şöyle bir şey geliyor olabilir: “İnternetten radyo yayını yapmak için gerekli programı kullanmayı siz öğretseniz…?” Ne yazık ki bunun için yeterli zamana sahip değiliz. Ayrıca, sizin TR Radyo’da ne kadar kalıcı olacağınızı bilemeyiz. Bu nedenle, DJ olmak için gerekli programları bilgisayar, telefon ya da tabletlerinize yükleyerek pratik yapmalısınız. Bu noktada TR Radyo’da gerekli bilgileri sizlerle olabildiğince paylaşnaya çalışıyor, hangi programı nasıl kullanmanız gerektiğini elimizden geldiğince anlatıyoruz.
Bunun haricinde ayarlarınızı yapmanıza yardımcı oluyor, gerektiğinde TeamViewer ile bilgisayarınıza bağlanarak ayarlarınızı biz de yapabiliyoruz. Takıldığınız konularda her zaman yanınızda oluyoruz; tabi ki elimizden geldiğince. Peki internetten radyo yayını yapmak ve DJ olmak için hangi programları kullanabilirsiniz?
Her şeyin öncesinde sizlere şunun altını çizerek belirtmek isteriz ki: internetten radyo yayını yapmak için akıllı telefon ya da tablet kullanımını elinizden geldiğince tercih etmeyin. Eğer bilgisayarınız varsa internetten radyo yayını yapmak için çok daha donanımlı olursunuz. Ve bununla da kalmaz, başarılı bir yayıncı olabilirsiniz; tabi ki bu sizin yeteneğinizle de alakalı… Telefondan da çok başarılı yayın yapan arkadaşlarımız yok değil. Bunun için cihazınızın işletim sisteminin Android olması önemli. Ancak bağlantı sorunları (Bilgisayarda da yaşanabilir; ama mobilde olduğu kadar sık değil) Şarkıları indirmekte zorlanmak, bağlantı hızına bağlı olarak şarkıların yayına düşük kalitede gitmesi… gibi sorunlarla mobilde karşılaşabilme ihtimaliniz oldukça yüksektir. En kötüsü de sık sık yayından düşmeniz ne yazık ki.. Ama biraz önce de belirttiğimiz gibi, mobilden çok iyi yayın yapan arkadaşlarımız da var.
Eğer Windows 7 işletim sistemi yüklü bir bilgisayarınız varsa, internetten radyo yayını yapmak için herkesten bir adım öndesiniz demektir. SAM 2, Windows 7’de çok stabil çalışır ve sizin sorunsuz bir şekilde yayın yapma ihtimalinizi arttırır. Ancak günümüz bilgisayarları Windows 10 yüklü olarak elimize geliyor ve Windows 7 yüklememize izin vermiyorlar. Bu noktada SAM 2’nin üst sürümlerini yüklemekten başka şansınız yok… Aslında var; ama çok profesyonel yayınlar yapmanıza imkan vermeyen programlar bunlar. Yine de isimlerini vermek istersek: RadioBoSs kullanabilirsiniz. Ya da biraz daha eskilere gidersek: Müzik dinlemek için muhtemelen hepinizin bilgisayarında yüklü olan Winamp’a ek olarak Shoutcast Server isimli programı yükleyebilir ve yayınlarınızı Winamp üzerinden de yapabilirsiniz.
Akıllı telefon ya da tabletlerinizden yayın yapmak için ise biraz önce de belirtmiş olduğumuz gibi, Android işletim sisteminde kullanabileceğiniz BroadCast MySelf isimli uygulamaya yönlenebilirsiniz. Yaratabileceği muhtemel pek çok soruna karşın BroadCast MySelf, pek çok kişi tarafından rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bu programlardan size uygun olanı cihazınıza yükleyip sonrasında DJ olmak için TR Radyo’ya başvurmanız halinde, size elimizden gelen yardımı göstereceğimizden şüpheniz olmasın.