Çeşmede gezilecek yerler, yaz aylarında tatil için İzmir’i tercih edenler tarafından sıklıkla araştırılıyor. Pek çok kadın, çocukluğunda İpek Ongun’un Bir Genç Kızın Gizli Defteri isimli kitap serisini okumuş ve Çeşme’yi önce bu kitaplardan, Serra sayesinde tanımıştır. Tatil dendiğinde akla ilk gelen isimler arasında yer alan Çeşmede nereye gidilir? Çeşme plajları arasında en iyiler hangileridir? Çeşmede ne yapılır?… Ve çok daha fazlası ile Çeşmede gezilecek yerler hakkında bilgilerden detaylı olarak ilerleyen bölümlerde söz edeceğiz. Ancak hemen bu noktada Alaçatı’dan da söz etmeden geçmemeliyiz. Alaçatı için, Çeşme’nin Boynundaki Elmas Gerdanlık tanımlaması yapılıyor. Birbirine çok yakın olan Çeşme ve Alaçatı’nın her birinin kendine göre güzellikleri bulunuyor. Dilerseniz hiç zaman kaybetmeden Çeşmede gezilecek yerlerden söz etmeye başlayalım.

Çeşmede Nereye Gidilir?

Alaçatı: Çeşme sınırları arasında yer alan Alaçatı, Çeşmede gezilecek yerler ile ilgili arayışı olanların ilk tercihi niteliğinde. Hatta şunu da söyleyebiliriz: Pek çok Ege turunda görürsünüz ki: Alaçatı ve Çeşme isimleri, Alaçatı da Çeşme’de bulunmasına rağmen ayrı ayrı geçmektedir. Bunun en önemli nedeni insanların Alaçatı’yı Çeşme’den bağımsız bir yer olarak görmelerinden kaynaklanmaktadır.
Çeşmede Gezilecek Yerler

Alaçatı’nın hafif bir rüzgarı vardır ki bu rüzgar sizlere farklı su sporlarını keyifle yapma olanağı tanır. Bununla da kalmayıp, sıcakla aranız iyi değilse de bu rüzgar sizi mutlu edecektir. Masal gibi görünen yel değirmenlerinin yanında tarihi taş evleri ile Alaçatı İzmir Adnan Menderes Havaalanı’na 90 kilometre mesafede bulunmaktadır. Buradan Alaçatı’ya servislerle birlikte otobüsler de sürekli olarak gitmektedirler. Alaçatı’ya ulaşım için Çeşme ya da çevre bölgelerden her 10 dakikada bir kalkan otobüslere de binebilirsiniz. Kısacası Çeşmede nereye gidilir diyorsanız aklınıza ilk gelen yer Alaçatı olmalıdır.

Erythral Antik Kenti: Çeşmede nereye gidilir sorusunun yanıtları arasında yer alan Erythral Antik kentinin Türkçe’de Kızıl Kent anlamına geldiğini ve adını bölgede bulunan kırmızı topraklardan aldığını söyleyebiliriz. Erythral Antik Kenti Çeşme’de Ildın dahilinde yer almaktadır. Antik çağın 12 iyon kentinden biri olduğu bilinen Erythral Antik Kenti sınırları içerisinde çok sayıda farklı uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.

Kelimenin tam anlamıyla bir açık hava müzesi olduğunu söyleyebileceğimiz Erythral Antik Kenti’nde gerçekleştireceğiniz ziyaretler tamamen ücretsiz olup, Erythral Antik Kenti ziyarete 09:00 – 16:00 saatleri arasında açık bulunmaktadır.

■ Çeşme Kalesi: Çeşmede nereye gidilir dediğiniz noktada ziyaret edebileceğiniz bir diğer yer de Çeşme Kalesi’dir. Yapımı 1509yılında, 2. Beyazıt zamanında gerçekleştirilmiştir. Günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başaran yapı 1965 yılı itibari ile Çeşme Arkeoloji Müzesi olarak da kullanılmaya başlanmış olup, Çeşme Kalesi içerisinde İstanbul’dan getirilen silahlar sergilenmiştir. 1984 yılına kadar Çeşme Arkeoloji Müzesi adı Çeşme Silah Müzesi olarak da bilinmekte idi.
Çeşmede Nereye Gidilir

1984 yılı itibari ile Çeşme Arkeoloji Müzesi adı ile bilinen Çeşme Kalesi’nde Erythral Antik Kenti’nden çıkarılan tarihi eserler sergilenmektedir. Kalenin zirvesine çıktığınızda Çeşme’ye panoramik bir bakış atmanız da mümkün. Çeşmede nereye gidilir diyorsanız, Çeşme Kalesi’ne her gün giriş yapabilir ve bunun için Müze Kart kullanımı gerçekleştirebilirsiniz. Ancak eğer Müze Kart yoksa giriş ücreti 8 TL’dir.

Çeşmede Nereler Gezilir?

Kervansaray: 1529 yılı itibari ile yapılmaya başlanan Kervansaray’ın yapım emri Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilmiştir. Yapı günümüzde otel olarak da kullanılmaktadır. İki katlı binada yapılan restorasyon çalışmasının sonrasında binadaki süslemeler günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş ve bununla birlikte yapıda Osmanlı mimarisi tüm ihtişamı ile görülebilmektedir. Konum itibari ile Çeşme Kalesi’ne yakın olan Kervansaray, Çeşmede gezilecek yerler arasında yer almakla kalmayıp, konaklayabileceğiniz bir adres olarak da karşınıza çıkmaktadır. Alışveriş yapabileceğiniz yerlere yakınlığı ile de ön plana çıkan Kervansaray, Çeşmede nereler gezilir sorusunun yanıtları arasında yeralmaktadır.

■ Çeşme Ilıcaları: Çeşmede nereler gezilir sorusunun yanıtlarından bir başkası ise Çeşme Ilıcaları. Konum olarak Ilıca Plajı’nın hemen yanında bulunan Yıldızburnu’nda konumlanmış olan Çeşme Ilıcaları, denizin ortasından çıkan termal suyu doğal bir havuzun ortasına dolduruyor. Ve siz böylece bir kulaç atıp sıcak, bir kulaç atıp soğuk suyun keyfini çıkartabiliyorsunuz.

Çeşme Ilıcaları dolayısı ile bölge sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da binlerce ziyaretçinin akınına uğruyor. Ancak buranın tek bir dezavantajı var ki o da ılıca yakınında herhangi bir soyunma kabininin bulunmaması. Yani şunu söylemeye çalışıyoruz: eşyalarınızı bırakabileceğiniz bir alan ya da üzerinizi değiştirebileceğiniz bir mekan yok. Fakat gözünüzün sahilde olması, eşyalarınızın güvende kalması anlamına gelecektir.

Çeşme Ilıcaları’nı görebilmek için Çeşme’den 8; Alacatı’dan ise 4metre uzaklaşmanız yeterli. Ancak eğer şehir dışından geliyorsanız, Adnan Menderes Havaalanı’ndan Havaş ile ya da Çeşme otobüslerinin kalkış noktalarına ulaşıp İzmir’den Çeşme’ye, buradan da Çeşme Ilıcaları’na ulaşım sağlayabilirsiniz. iPhone ile radyo dinlemek de yolculuk sırasında yapabileceğiniz bir aktivitedir.

■ Eşek Adası: Çeşmede nereler gezilir sorusunun yanıtlarından biri olan Eşek Adası, su altı sporlarına uygun oluşu, temiz denizi ve berrak kumu dolayısı ile Yunanistan ile aramızda bulunan ihtilaflı ama bir yandan da pek çok tatilcinin ilgisini çeken adalar arasında yer alıyor. Çeşme’den kalkan günübirlik tekne turları ile Eşek Adası’na ulaşabilmeniz mümkün. Ancak burada konaklamanız söz konusu değil;çünkü burası eşeklerin yaşam alanı. Adını da adaya bırakılan sahipsiz ve sürekli çoğalan eşeklerden almış durumda… Özellikle dalış sporları ile uğraşanların ilgi odağı niteliğinde.

Çeşmede Gezilebilecek Yerler

■ Sakız Adası: Çeşmede gezilecek yerler arasında yer alan Sakız Adası aslında Yunanistan sınırlarında ve dolayısı ile ülkemize ait bir ada değil. Ancak gitmek istemeniz halinde, sadece Türkiye ile Yunanistan arasında kullanılabilecek Kapı Vizesini almanız yeterli. Yunan adaları arasında en fazla gezilecek yer Sakız Adası’nda bulunuyor. Çeşme’ye gelmişken mutlaka Sakız Adası’nı ziyaret etmeniz öneriliyor. UNESCO Dünya Miras Listesinde de yer almakta olan Pirgi Köyü burada yer alıyor ve içerisinde bulunan yapılar Orta Çağdan günümüze tüm sağlamlığıyla ulaşıyor. Öyle ki bu yapılara çok şiddetli depremler dahi zarar verememiş.
Çeşmede Gezilebilecek Yerler

Çeşmede gezilebilecek yerler arasında bulunan Sakız Adası’na gitmek için Çeşme Limanı’ndan kalkan teknelere binmeniz gerekiyor. Yolculuk ortalama 1 saat sürüyor. Sakız Adası’nda gezilebilecek yerler elbette ki sadece Pirgi Köyü ile sınırlı kalmıyor. Avanatos Köyü,Mesta Köyü, Sakız Adası Kalesi, Nea Moni Manastırı… da gezilebilecek diğer yerler arasında sayılıyor.

Arkeoloji Müzesinin de bulunduğu Sakız Adası’nda ören yerlerinden çıkartılan tarihi eserlerin sergilenmesi gerçekleştiriliyor ki özellikle Helenistik Döneme meraklı iseniz Arkeoloji Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmeniz öneriliyor. Bella Vista Plajı, Bizans Müzesi,Karfas, Agio Galas Mağarası, Kambos Köyü, Olimpi Mağarası… da Sakız Adasında gezilebilecek diğer yerler arasında sayılıyor.

■ Sakız Ağacı Koruluğu: Çeşmede gezilebilecek yerler arasında sayılan Sakız Ağacı Koruluğu Çiftlikköy dolaylarında bulunuyor ve burada kendinizi farklı bir dünyada hissetmenize neden oluyor. Söz konusu sakız ağacının 6.000 yaşında olduğu düşünülüyor. Bu ağaç yapraklarını kesinlikle dökmüyor. Etrafında oluşturduğu koruluk ve sakız ağacı ile birlikte toprağın da sakız kokusu yayması ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor.

■ Germiyan Köyü: Çeşmede gezilebilecek yerler arasında bulunan Germiyan Köyü Çeşme’ye 23 kilometre mesafede bulunan ve sadece burada bulabileceğiniz organik lezzetleri deneyimlemenizi sağlayan Türkiye’nin Slow Food Hareketine dahil olan tek köyü. Germiyan Köyüne ulaşım için varsa özel aracınızı; yoksa da Çeşme Merkez’den kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz. Yolculuk sırasında Türkçe pop müziğin tarihçesi hakkında bilgi sahibi de olabilirsiniz.

Çeşme Plajları

■ Ilıca Plajı: Çeşme merkeze 3 kilometre mesafede bulunan ve Çeşmede gezilecek yerler arasında sayılan Ilıca Plajı, ülkemizin en uzun plajları arasında yer almakta olup 3 kilometre gibi bir büyüklüğe sahip. Plaja giriş ise ücretsiz. Ancak şezlong kiralamak isterseniz, günlük fiyatları ortalama 15- 20TL dolaylarındadır ki bu da Çeşme gibi bir tatil merkezi için oldukça uygun bir fiyattır. Suyunun, ilkbahar ve sonbaharda da denize girmeye uygun sıcaklıkta olması ise buranın en çok tercih edilen yönleri arasında yer almaktadır.
Ilıca Plajı

Ilıca Plajı’na Çeşme merkezden kalkan minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Çeşme plajları arasında yer alan Ilıca Plajı çevresinde yer alan konaklama tesisleri, gece hayatı, alışveriş yapabileceğiniz yerler, size burada güzel bir tatil geçirebilmek adına aradığınız tüm imkanları sunmaktadır.

■ Ayayorgi Koyu: Çeşme plajları arasında yer alan Ayayorgi Koyu, aslında bölgenin en sosyetik plajları arasında da yer almakta. Burada yüzmek, diğer Çeşme plajlarına göre daha kolay; çünkü hem suyu daha tuzlu; hem de diğer yerlere göre daha sıcak. Fakat tüm bu olumlu özellikler Ayayorgi Koyu’nun diğer plajlara göre daha pahalı olmasına neden oluyor. Giriş ücreti 40- 50 TL dolaylarında olan Ayayorgi Koyu’nun etrafında bulunan işletmelerin fiyat politikaları da oldukça katı; fiyatlar bir o kadar yüksek. Ancak doğal güzelliği ve çarşaf gibi denizi ile Ayayorgi Koyu her şeye rağmen göz dolduruyor.

■ Pırlanta Plajı: Çeşme plajları arasında yer alan Pırlanta Plajı Çeşme Çiftlikköy’de bulunuyor ve Çeşme merkeze 10 kilometre mesafede yer alıyor. Pırlanta adını pırlanta rengi kumlarından alan Pırlanta Plajı sit alanı olarak korumaya alınması dolayısı ile çevresinde de çok iyi bir doğal güzellik ve temizlik, aynı zamanda da sığ bir denizi barındırıyor.

Çeşme plajları arasında yer alan Pırlanta Plajı’nda rüzgar sörfü yapabilme olasılığınız oldukça yüksek.Çünkü plaj hem sabit bir şekilde rüzgar alıyor; hem de denizi 250metreye kadar sığ bulunuyor. Son yıllarda Uçurtma sörfü gibi farklı su sporlarının da Pırlanta Plajı’nda yapıldığı göze çarpıyor.

Boyalık Koyu: Çeşme plajları arasında yer alan ve Çeşme merkeze en yakın plajlardan biri olan Boyalık Koyu’nda yakın bir geçmişe kadar sadece yazlıkçıları görebilirdiniz. Çevrede yazlık siteler yer almaktaydı. Ancak günümüzde burada açılan konaklama tesisleri, sitelerde yer alan kafeler, Boyalık Koyu’nun hemen yanında bulunan soyunma odası… gibi etkenler dolayısı ile ilgi oldukça arttı. İlginin artmasındaki bir diğer önemli neden ise Çeşme plajları arasında pahalılık açısından en uygun plajlardan biri olması…

■ Kocakarı Plajı: Çeşmede gezilecek yerler arasında yer alan Çeşme plajlarından biri olan Kocakarı Plajı, Çeşme Dalyanköy’de bulunuyor ve Çeşme merkeze olan mesafesi 4kilometre. Çeşme merkezden kalkan minibüslerle ulaşım sağlanabiliyor. Adının çok fazla bilinmemesi sebebiyle bu çok ilgi gören tatil beldesinde tenha bir plaj arayanların ilk tercihi niteliğinde. Elbette Kocakarı Plajı’na bir gelenin burdan bir daha vazgeçemeyeceğini de belirtmeden geçmemeliyiz.
Çeşme Plajları

Ücretsiz bir halk plajı olan Kocakarı Plajı’nda bulunan şezlongları uygun fiyata kiralayabileceğiniz gibi, yiyecek ve içecekleri de uygun fiyatlara satın alabilme şansını elde edebiliyorsunuz. Suyu diğer Çeşme plajlarına göre daha soğuk olan Kocakarı Plajı’nın denizi ise oldukça berrak ve temiz. Burada kafanızı dinlerken 90lar dinleyerek biraz geçmişe olan özleminizi de giderebilirsiniz.

■ Sakızlı Koy: Çeşme plajları arasında bulunan ve Dalyanky’de yer alan bir diğer isim ise Sakızlı Koy. Dalyanköy’ün meşhur deniz mahsullerini burada bulunan restaurantlarda tatma şansını elde edebilir, kafa dinleyebilir, temizve berrak denizin keyfini istediğiniz kadar çıkartabilirsiniz.

■ Altınkum: Çeşmede gezilecek yerler ve Çeşme plajları arasında yer alan bir diğer isim ise Altınkum. Çeşme merkeze olan mesafesi sadece 10 dakika olan Altınkum, adını altın kadar sarı kumlarından alıyor. Buranın suyu ise oldukça soğuk ve alışması zaman alıyor. Ancak güneşin yarattığı sıcak hava etkisinden Altınkum’da kurtulabilmeniz mümkün. Altınkum’da suyun yavaş yavaş derinleşmesi, çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için oldukça iyi bir durum yaratıyor. Altınkum giriş ücreti bulunmuyor. Şezlong ve şemsiyelere ise uygun fiyatlarla erişebilmeniz elbette ki mümkün.

Çeşmede Neler Yapılır?

Çeşmede gezilecek yerler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra, Çeşmede neler yapılır sorusunun yanıtlarına da değinmek isteriz. Diyelim ki Çeşme’ye geldiniz. İlk olarak ne yapmalısınız? Bizim size önerimiz ilk olarak Çeşme Kalesi’ne çıkmanız ve panoramik olarak bu bölgeyi tepeden görmenizdir. Hem böylece gezip görmek istediğiniz yerler hakkında fikir sahibi de olmuş olursunuz.
Çeşmede Neler Yapılır

Çeşmede neler yapılır sorusuna vereceğimiz bir diğer yanıt ise Çeşme plajlarını görmeniz yönündedir. Bunun için ise bir tekne turu, sizin için oldukça ideal olacaktır. Radyo dinleyerek yapacağınız tekne turu size hem Çeşme plajlarını gösterir;hem de şarkılarla farklı dünyalara gidebilirsiniz. Eğer bir tur ile toplu halde geldiyseniz, muhtemelen sizi Çeşme’ye getiren firma bu turu sizin için düzenlemiş olacak ve sizden ekstra bir ücret talebinde bulunacaktır. Ama bizim size önerimiz mutlaka bu eşsiz Çeşme plajlarını görmeniz yönünde. Ancak tur ile grup halinde değil de bireysel bir tatil olarak buraya ailenizle geldiyseniz, tekne turlarına katılım için Çeşme Limanı’nı ziyaret edebilirsiniz. Tekne turu yapan teknelere sahilde dolaşırken de rastlayabileceğinizi belirtelim. Ancak bunun için teknelerin kalkış saatlerini öğrenmeniz önemli.

Çeşmede neler yapılır sorusunun sonraki yanıtı ise Alaçatı’ya uğramak. Burada rüzgar sörfü yapabilir ve heyecanla adrenalini birlikte sonuna kadar yaşayabilirsiniz. Kitesurf adı verilen uçurtma sörfü de son yıllarda oldukça ilgi görmektedir. Size önerimiz mutlaka Alaçatı’ya uğramanız yönünde. Neler yapabileceğinize zaten buraya geldikten sonra kolayca karar verebilirsiniz.

Çeşmede gezilecek yerlerden biri de Alaçatı’nın rengarenk taş evleridir. Aynı zamanda kendinizi masallarda hissedeceğiniz yel değirmenlerini de görmek adına mutlaka Alaçatı sokaklarını gezmeli, dönüşte sevdiklerinize hediyeler götürebilmek adına alışveriş de yapmalısınız.

Akşam saatlerinde ise Dalyan’a geçip bir restauranta uğrayarak balık yiyebilir, gün batımını seyredebilirsiniz. Aynı zamanda Çeşme’nin en meşhur yiyeceklerinden birinin de kumru olduğunu unutmamalısınız.

Çeşmenin Neyi Meşhur?

Çeşmede gezilecek yerler ve yapılacak şeylerin haddi hesabı yoktur. Canlı radyo dinle kesintisiz araması ile ulaştığınız TR Radyo‘yu dinlerken Çeşme plajlarını gezebilir, buradan hediyelik alışverişler yapabilirsiniz; ancak Çeşme’den döndükten sonra Çeşmenin neyi meşhur sorusunun yanıtlarını alır ve onları deneyimlememiş olursanız çok da üzülebilirsiniz. Dolayısı ile biz sizlere bu konuda da yardımcı olmak istedik.

Çeşmenin neyi meşhur dediğiniz noktada ilk olarak aklınıza Çeşmede gezilecek yerlerden olan Çeşme Kalesi gelmelidir. Geçmişten günümüze hiç bozulmadan gelmiş olan bu kalenin yanında neler yemeniz gerektiğinden söz edecek olursak, aklımıza ilk olarak sakızlı lezzetler gelir. Sakız ağacı koruluğunda bulunan sakız ağacından söz etmiştik. Bu ağaca her Mayıs ayında bir çizik atılır ve elde edilen sakız sıvısı ile sakız reçeli, sakızlı dondurma, sakızlı Türk kahvesi ve çok daha fazlası yapılır. Dolayısı ile bu sakızlı lezzetlerin tadına mutlaka bakmalısınız.

Ege’nin ayak bastığınız her yerinde olduğu gibi Çeşme’de de zeytinyağlı yemekler özellikle meşhurdur. Ancak Çeşmenin neyi meşhur sorusunun bir diğer yanıtı da kumrusudur. Rüzgar ve uçurtma sörfleri, boyoz, gevrek ve özellikle gece hayatı da Çeşmenin neyi meşhur sorusunun yanıtları arasında yer almaktadır.