Uludağda gezilecek yerler her zaman merak konusu olmuştur. Ancak sömestr kayak turları ile ilgili reklamları gördükçe ve mevsim kış oldukça, Uludağ’a olan ilgi biraz daha artıyor. Bugün sömestr tatili başlıyor. Uludağ’da hava durumu ise an itibari ile -11 derece.
Hal böyle olunca, Uludağ’da kar var mı sorusuna yanıt bulmaya çalışmak biraz komik oluyor. Uludağ’da kar kalınlığı hakkında detayları öğrenmek çok daha mantıklı oluyor. Bunun da bilgisini anlık olarak vermek istersek 56 cm olduğunu söyleyebiliriz. Yani bölge şu an kar cenneti.
O halde öğretmerler eşleriyle; veliler çocuklarıyla karın tadını çıkarmak için Uludağ’a akın edecek demektir. Zaten hep öyle olur. Yaz aylarında Çeşmede gezilecek yerler aranır. Mevsim kış olduğunda ise Uludağda gezilecek yerler merak edilir. O halde Uludağ’ı yakından tanıyalım.
Uludağ nerede sorusunu soran pek yoktur ama biz yine de öncelikle Marmara bölgesinin en yüksek dağının Bursa’da olduğunu belirtelim. Uzunluğu 2543 metre. Yani aslında Uludağda gezilecek yerler bu geniş alana yayılmış durumda. Mesela nereler derseniz…?
Uludağda Gezilecek Yerler
Uludağda gezilecek yerler dediğimiz zaman pek çok kişi, dağda kayak pistinden başka gidilecek yer olmadığını düşünüyor. Ancak durum hiç de düşündüğünüz gibi değil. Elbette kayak merkezleri ve kar pistleri bölgede çok fazla; oteller var. Ama gezilecek yerler de oldukça fazla.
■ Uludağ Milli Parkı: Uludağ Milli Parkı bu statüyü 1961 yılında kazandı. Karayolu ile ulaşabileceğiniz geniş alana teleferik ve telesiyej ile de gidebilirsiniz. Pek çok farklı bitkiyi bir arada görmekle kalmaz, temiz havanın ve huzurun tadını çıkarmış olursunuz.
Park çok geniş bir alana yayılmış olup, çevresinde tesisler, oteller ve kamu alanları bulunmaktadır. Uludağ’a gelenlerin ilk durağının burası olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
■ Softaboğan Şelalesi: Burada Bursa’nın güzel manzarasını izleme şansını elde edebilirsiniz. Küçük göletler ve yemyeşil doğa içerisinde kendinizi rüyada hissedeceğinizi belirtmeden de geçmemeliyiz.
■ Saitabat Şelalesi: Burayı özellikle doğa sporlarına meraklı olan tatilciler tercih etmeli. Bursa’ya uzaklığı 20 km olan Saitabat Şelalesi’nde piknik alanları ve alabalık restoranları yer alıyor. Yani burada aç kalma olasılığınız yok.
Peki Saitabat Şelalesi’nde ne yapılır? Özellikle doğa sporlarına ilgisi olan tatilcilerin tercih ettiğini belirtmiştik. Kamp, yürüyüş ve yüzme, burada yapılabilecek etkinlikler arasında yer alıyor.
■ Sirk Gölleri: Bolca fotoğraf çekilmenizi önerdiğimiz bu göller yaz aylarında kuruyor. İsimlerine gelince: Aynalı Göl, Kilimli Göl, Kara Göl, Heybeli Göl, Buzlu Göl, Çayır Dere ve Koğuk Dere… olarak sıralanabilir.
■ Kirazlı Yayla: Hem piknik yapıp hem de kaynak sularını gözlemleyebileceğiniz Kirazlı Yayla, dinlenme tesisleri ve yeşil alanları ile sizi Uludağ’a giderken karşılıyor.
Uludağda Ne Yapılır?
Uludağda ne yapılır sorusuna sadece kayak yapmak yanıtını vermezsiniz herhalde. Eğer bir yeresürekli gitmiyorsanız, oranın tadını tam anlamı ile çıkarmalısınız. Yaz aylarında Çeşme’de sadece yüzüyor musunuz? İşte Uludağ’da da sadece kayak yapmamalısınız. Peki neler yapabilirsiniz?
■ Her şeyin öncesinde güne açık havada yapacağınız güzel bir kahvaltı ile başlayın. Size hem modern;hem de geleneksel kahvaltı alternatifleri sunan çok sayıda mekan bulunuyor. Ancak Bursa’nın farklı peynirlerinin tadına bakmayı kesinlikle ihmal etmeyin.
■ Kayak merkezlerinde kış sporlarını yapmaya kahvaltının hemen sonrasında gidebilirsiniz. Daha önce kış sporları yapmadıysanız, burada verilen kısa eğitimlere katılabilmeniz mümkün. Aynı şekilde kayak malzemeleriniz yoksa, size belirli süreliğine kiralayacak işletmeler de bulunmaktadır.
■ Snowbord, kızak ya da diğer kayak sporlarını yapmanın yanında, Uludağ’ın beyaz manzarasını da izleyebilirsiniz. Hatta bunun için Uludağ’a ulaşımı teleferikle sağlamanızı önerebiliriz.
■ Peki ya kaymaktan korkuyorsanız? İşte bu noktada kar yürüyüşü yapabilirsiniz. Hem çok keyifli, hem de sağlıklıdır. Ancak ani bastıran tipi ya da dağda kaybolma riskine karşı, bölgeyi bilen trekking / hiking turlarına katılmanızı öneririz. Çünkü çok farklı yürüyüş rotaları bulunmaktadır.
Uludağda Ne Yenir?
Uludağda ne yenir sorusuna yanıt arıyorsanız, karda mutlaka sucuk ekmek yemelisiniz. Ancak Bursa’nın mutlaka tadılması gereken farklı lezzetleri de bulunmaktadır. Bunlardan kısaca söz edecek olursak:
■ İskender kebabı
■ İnegöl köfte
■ Kemal paşa tatlısı
■ Kestane Şekeri
Yemekten sonra sıcak çay ikramını mutlaka değerlendirin. Bir de Uludağ’da sıcak şarabın tadına bakmadan kesinlikle geri dönmeyin. Şarapları mutlaka şömine başında için. İçiniz ısınsın.
Uludağa Nasıl Gidilir?
Uludağa nasıl gidişir dediğiniz noktada ilk olarak Bursa’ya ulaşım sağlamalısınız. Bunun için isterkendi aracınızı, isterseniz de diğer ulaşım yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Telefon ya da tabletinize Android radyo uygulaması yükleyerek TR Radyo‘nun size yol arkadaşlığı etmesini sağlayabilirsiniz.
Bursa ile Uludağ arası 35 km’dir. Bu mesafeyi teleferik ile yarım saatte katedebilirsiniz. Bizim size önerimiz bunu yapıp, eşsiz bursa ve kar manzaralarını izlemeniz. Ancak eğer isterseniz halk otobüsleri, dolmuş, taksi ya da özel aracınızı da kullanabilirsiniz.