Dünya Engelliler Günü her yıl 3 Aralık’ta Dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı etkinliklerle kutlanıyor. Söz konusu bu kutlamaların öncülüğü ilk kez 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından yapıldı. Ancak hala pek çok kişi internet üzerinden, “3 Aralık ne günü?” araması yapıyor.
Tüm Dünya nüfusu baz alındığında, bunun yaklaşık yüzde 15’lik kısmı engellidir. Yani Dünya’da bulunan 1 milyardan fazla kişide yeti yitimi durumu söz konusudur. Engel denildiğinde akla çok çeşitli durumlar gelebilir. Ve her zaman, hepimizin bir engelli adayı olduğu söylenir.
Çünkü engellilik sadece doğuştan gelen bir durum değildir. Yaşlanma ve kronik hastalıklar da bazı engelleri ortaya çıkartabilir. Bu nedenle engel çeşitliliği ve sayısı her gçeen gün artış gösterir.
İçindekiler
Dünya Engelliler Günü
Uluslararası Engelliler Günü ya da Uluslararası Engellilik Günü olarak da biliniyor. İlk kez 1992 yılında kutlanan Dünya Engelliler Günü her yıl farklı ülkelerde 3 Aralık’ta kutlanıyor. Halkın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek esas alınıyor.
Bu noktada sadece bedensel ya da zihinsel değil, sosyal ve ekonomik anlamda özel ihtiyaçları bulunan insanlar hedef alınıyor ve korunmaları sağlanıyor. Kendi kişisel ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine erişimleri olanaklı hale getiriliyor.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü Ne Demek?
Genel olarak 3 Aralık’ta engellilikle ilgili farkındalık yaratılıyor. Bu sırada engelliliğin önlenmesi ve engelli sayısının artmaması için bazı önlemler alınıyor. Bu aşamada işe ilk olarak bebeklerden başlamak gerekiyor.
- Yeni doğan bebeklere işitme taraması yapılıyor.
- Fenilketonüri, biyotidinaz ve hipotiroidi taramaları yapılıyor.
- Gelişimsel kalça çıkığı araştırması yapılıyor ve varsa hemen tanısı konulup tedaviye başlanıyor.
- Hemoglobinopati taramaları yapılıyor.
- Erken yaş taramalarının yaygınlaştırılması ile ilgili hazırlıklar yapılıyor.
Genel olarak baktığımızda Dünya genelinde çok sayıda engelli birey bulunuyor. Bu nedenle 3 Aralık’ta, bu bireylerin sağlık hizmetlerine daha kolay erişim sağlamaları adına çalışmalar da yapılıyor.
Sağlık kuruluşlarında, engelli ve yaşlı hastalara yardımcı olması için refakatçi personel görevlendiriliyor. Bu kişiler hastaların hizmet almalarını kolaylaştırıyor ve işlemlerine yardımcı oluyorlar.
İşitme engelli bireylerle iletişimin kolaylaşması için hastane personeline işaret dili eğitimi veriliyor.
Poliklinik sırası bekleyen engelli ve yaşlılara öncelik hakkı veriliyor.
Sağlık kuruluşlarında engelli vatandaşların kayıt ve kabul işlemleri sırasında, sağlık durumlarına uygun olarak rahat etmeleri sağlanıyor.
Başvurduğu sağlık kuruluşundan başka bir kuruluşa gitmesi gereken engelli ve kimsesiz vatandaşlara imkanlar dahilinde nakil olanakları sağlanıyor.
Kamu hastanelerinin Hasta Hakları bölümünde, hastalara haklarını sesli ya da braille alfabesi ile anlatan dökümanlar veriliyor. Böylece haklarını bilmeleri sağlanıyor.