Pastırma buzlukta saklanır mı? Günümüz ekonomik şartlarında pastırma alabilen şanslı grupta yer alıyorsanız bu konu hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Pastırma Kayseri‘nin ünlü şarküteri ürünleri arasında yer alır. Türk mutfağında da sevilerek tüketilen yiyeceklerden bir tanesidir. Ancak malum şartlar pastırmayı son dönemde her mutfağa sokmuyor.
Fakat siz şanslı grupta yer alıyorsanız evinize tek seferde tükettiğinizden fazla pastırma almış olabilirsiniz. Çiğ etin baharatla bir araya getirilerek kurutulduğu pastırma tam olarak bugünlerde yapılıyor. Pastırma sıcakları ne zaman olur konusu hakkında bilgi sahibi olursanız ne demek istediğimizi anlarsınız.
Çiğ olarak tüketilen pastırma kuru fasulye ile ya da yumurtalı pişirilerek tüketildiğinde de oldukça lezzetlidir. Peki yüksek fiyatlarla aldığınız pastırmayı bozulmadan buzlukta saklamanız mümkün mü?
İçindekiler
Pastırma Buzlukta Saklanır Mı?
Pastırma buzlukta saklanır. Buzdolabında ya da vakumlu olarak farklı şekillerde de saklanması mümkündür. Peki pastırmanın buzlukta saklanması için hangi adımları takip etmek gerekir?
Sadece pastırmayı değil, buzlukta saklayacağınız her şeyi tek kullanımlık porsiyonlara ayırın. Donmuş pastırmayı çözdürür ve ihtiyacınız olan kadarını alıp yeniden dondurursanız bakteri üretmesine sebep olursunuz. Bu nedenle ilk işiniz pastırmayı tek seferde tüketim için uygun porsiyonlara ayırmak olsun.
- Porsiyonlara böldüğünüz pastırmayı alüminyum folyo ile sarın.
- Her bir paketi düzgün bir şekilde saklama kabına yerleştirin ve kapağını kapatın.
- Bu aşamadan sonra saklama kabını buzluğa yerleştirin.
Pastırma Sucuk Buzlukta Saklanabilir Mi?
Pastırma buzlukta saklanır mı? Bu konu hakkında bilgi verirken, pastırmanın buzlukta saklanabileceğini aktardık. Sucuk da tıpkı pastırma gibi buzlukta saklanabilir. Ancak gerek pastırma, gerekse sucuk için söz konusu olan şöyle bir durum vardır:
İster pastırma, isterseniz de sucuk ya da buzlukta saklayacağınız ne varsa, ilk işiniz onu tek kullanımlık porsiyonlara bölmek olsun. Özellikle et ve şarküteri ürünleri için geçerli olan bu durum limon ve barbunya gibi buzlukta saklanan her şey için geçerlidir.
Peki bu detaya dikkat etmezseniz ne olur? Buzlukta sakladığınız ve sonra eriterek istediğiniz miktarı alıp yeniden buzluğa attığınız pastırma, sucuk, kıyma… daha donmadan bakteri üretecektir. Sizin buzluğa atmanızın sonrasında ise söz konusu bakteriler kullanacağınız zamana kadar canlı kalır.
Bakteri demek zehirlenmek demektir. Ve muhtemelen sucuk ya da pastırma yediğiniz için zehirlenmek istemezsiniz. İşte bu nedenle her ne kadar saklanabilir olsa da tek kullanımlık porsiyonlara ayırın. Bir porsiyon gözünüze az gelirse ikinci paketi de kullanma şansınız vardır. Ancak çok gelirse bölme ihtimaliniz bulunmaz.
Pastırma Buzlukta Ne Kadar Durur?
Buzluğa, talimatlara uyarak attığınız pastırma bozulmadan altı ay durur. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli konu, saklama kabının üzerine etiket yapıştırmaktır. Yapıştırdığınız etiketin üzerinde pastırmayı buzluğa attığınız tarihin yazılı olması gerekir. Bu şekilde 2 Aralık 2024 tarihli etiket ile buzluğa attığınız pastırmayı 2 Haziran 2025 tarihine kadar tüketmiş olmanız gerekir.
Donmuş Pastırma Nasıl Çözülür?
Pastırma buzlukta saklanır mı? 6 ay boyunca pastırma buzlukta bozulmadan saklanır. Peki buzluktan çıkan donmuş pastırma nasıl çözülür? Bu aşamada ilk akla gelen yöntem mikrodalga kullanmaktır. Ancak bazen mikrodalga ile pastırmanın her tarafı eşit erimez.
Bununla da sınırlı kalmayan durumda pastırma pişer. Peki tüm bu istenmeyen durumlar olmadan donmuş pastırma nasıl kullanıma hazır hale gelir? İşte adım adım yapmanız gerekenler
- Pastırmayı buzluğa tüm halde mi koydunuz? O halde ilk işiniz onu eşit dilimlere bölmek olsun. Böylece daha kolay eriyecektir.
- Ayırdığınız pastırma dilimlerini mikrodalgada kullanıma uygun bir tabağa koyun. Pastırmayı tek bir sıra halinde dizin. Üst üste gelmeyeceği için eşit şekilde eriyecektir.
- Şimdi mikrodalgayı buz çözme ayarında çalıştırın. Eğer sizin cihazınızda bu ayar yoksa en düşük ısı seviyesini kullanın. Zamanı da 1 – 2 dakika gibi kısa aralıklarla ayarlayın. Her bir kapanmada erime seviyesini kontrol ederek gerekirse yeniden çalıştırın.
- Her bir kapanmada tabaktaki pastırmaları çevirin. Bir taraf pişerken diğer tarafın donmuş halde kalmasını bu şekilde önlemiş olursunuz.
- Herhangi bir kısmının pişmiş olma ihtimalini sürekli kontrol edin. Kontrollü olarak devam edin ki istenmeyen bir durumla karşılaşmayın.
Mikrodalga Olmadan Donmuş Pastırma Nasıl Çözülür?
Buzlukta saklanan donmuş pastırma mikrodalga olmadan da çözülür. Bu şekilde mikrodalga için söz konusu riskler de ortadan kalkar.
İşte bunun için kullanmanız gereken yöntemler:
- Buzluktan çıkardığınız pastırmayı buzdolabının en alt rafına koyup bir gün bekletin.
- Hemen kullanmak istediğiniz pastırmayı buzluktan çıkartın. Ve oda sıcaklığında erimesi için biraz bekleyin.
Artık buzlukta sakladığınız pastırmayı afiyetle yiyebilirsiniz.